021-28425017

تقویم محتوا چیست و چگونه یک تقویم خوب بنویسیم + سفارش تقویم حرفه‌ای

تقویم محتوا
آنچه در این صفحه می‌خوانید

اگر یکی از فعالین یا علاقه‌مندان حوزه دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی باشید حتما اسم تقویم محتوا به گوش‌تان خورده است. در این مطلب قصد داریم در مورد یکی از الزاماتی که تمام نویسنده‌ها، سئوکاران و گرافیست‌ها را درگیر خود کرده است صحبت کنیم. الزامی که باعث می‌شود تا تمام اعضای یک تیم، به صورت یکپارچه و منظم، فرآیند تولید، انتشار و تحلیل محتوا را پیش ببرند. با ما همراه باشید تا با نکات ناگفته این بخش مهم آشنا شوید.

تقویم محتوایی چیست؟

به طور کل تقویم محتوا یا به قولی Content Calendar ابزاری برای زمان‌بندی مطالبی است که می‌خواهید تولید کنید. این ابزار به شما کمک می‌کند تا به صورت هدفمند و با کمترین ریسک، موضوعات مورد نظرتان را در موعد مشخص به متنی تحسین‌برانگیز تبدیل کنید. بیایید با مثالی ساده تقویم را معرفی کنیم. تصور کنید قصد نوشتن تعدادی مطلب دارید و شروع به نوشتن می‌کنید. بعد از اتمام آن به مرحله انتشار می‌رسید. اینجاست که باید پاسخی برای سوالات کِی، کجا و چطور داشته باشید؟ اگر ندارید باید از یک تقویم کمک بگیرید. این تقویم به صورت هفتگی، ماهانه یا حتی سالانه نوشته شده و راهنمایی برای درج و دیده شدن تمام مطالب شماست.

تقویم محتوا

با تقویم محتوا یک نقشه راه در دستان شماست!

تفاوتی ندارد که در کدام حوزه از کسب و کار مشغول به کار هستید. اگر قصد رشد و افزایش درآمد در فضای دیجیتال را داشته باشید حتما به تقویم محتوا نیاز دارید. تصور کنید قرار است در مسیری حرکت کنید که هیچ کدام از شما و اطرافیانتان تابه‌حال تجربه‌ای از آن نداشتید. در این صورت یا باید بدون راهنما قدم به این مسیر بگذارید و تمام مخاطرات آن را بپذیرید یا از یک راهنما ولو یک تکه کاغذ برای طی مسیر  استفاده کنید. می‌توان گفت که تقویم محتوایی نقشه راه شما در مسیر پرپیچ و خم رشد دیجیتالی است.

مزایای استفاده از تقویم محتوا

تقویم ابزاری است که با استفاده از آن می‌توانید فرآیندهای ایجاد و انتشار مطالب را برنامه‌ریزی کنید، از همپوشانی غیرضروری پیشگیری کنید و بهره‌وری مطالب خود را افزایش دهید. این سند همچنین عاملی برای افزایش و تسهیل همکاری است و از نتایج ثابت شده آن می‌توان به ایجاد مزیت رقابتی و بازگشت سرمایه قابل قبول اشاره کرد.

در ادامه برخی از مزایای دیگر استفاده از این تقویم را با هم مرور می‌کنیم:

  • نجات از محتوای هرز: داشتن تقویم شما را وادار به برنامه‌ریزی می‌کند. اینکه چه مطالب را تولید کنید یا از کدام مطالب هرز دوری کنید یک مزیت عالی است
  • وفاداری به زمان: اگر به داشتن تقویم عادت کنید زمان از دستتان در نمی‌رود. دقیقا در زمان مناسب مطالبی می‌نویسید که مخاطب به آن نیاز دارد
  • هماهنگی بین افراد: بدون تقویم چطور می‌خواهید بین افراد مختلف ارتباط برقرار کنید. چطور می‌توانید هم‌تیم‌هایتان را از زمان تولید یا انتشار مطالب باخبر کنید؟
  • بهینه‌سازی محتوا: هر وقت به مطالب‌تان سر بزنید باز  هم ایرادی در آن می‌بینید. با تقویم می‌توانید بازه‌های منظمی را برای بهینه‌سازی مطالب نوشته شده تعیین کنید
  • حذف محتوای تکراری: بدون تقویم قطعا مطالب تکراری می‌نویسید! با تقویم، رزومه‌ای از مطالب نوشته شده و درحال نگارش را برای همیشه در کنار دستتان دارید.

تقویم محتوا چه پلتفرم‌هایی را پوشش می‌دهد؟

به‌طور معمول وقتی از تقویم نام می‌بریم در مرحله اول، منظورمان تقویم سایت است. زیرا وب‌سایت دفتر مرکزی کسب‌وکار شما در دنیای مجازی است و همه‌چیز از آن‌جا آغاز می‌شود. سپس متناسب با پلتفرم‌های دیگر انتشار، همین تقویم، اقدامات ایجاد و انتشار انواع مطالب در پلتفرم‌های دیگر را نیز پوشش می‌دهد (گاهی نیز هر کدام دارای تقویم مجزا هستند مانند تقویم اینستاگرام).

در مقابل اگر کسب‌وکار شما دارای سایت نباشد، ممکن است تقویم شما، پلتفرم یا پلتفرم‌های دیگر را دربربگیرد. برای مثال ممکن است فقط به تقویم اینستاگرام نیاز داشته باشید. در هر صورت شما می‌توانید اقدامات ایجاد و انتشار در انواع پلتفرم‌ها مانند سایت و وبلاگ، لینکدین، اینستاگرام، یوتیوب، آپارات و … را در این سند پوشش دهید. توجه داشته باشید که ایجاد این تقویم تنها بخشی از تدوین استراتژی محتوایی برای برند است.

تقویم محتوا

بخش‌های مختلف تقویم محتوایی

تقویم یا دفتر تولید محتوا عموما یک فایل اکسل است اما امکان تنظیم آن در گوگل شیت نیز وجود دارد. حتی در سطوح غیرحرفه‌ای ممکن است در یک فایل ورد نوشته شود. همچنین به‌اشتراک‌گذاری آن می‌تواند دیجیتالی و در بستر اینترنت یا به‌صورت مکتوب باشد. اما این سند چه بخش‌هایی دارد؟

در ادامه این بخش‌ها را با هم مرور می‌کنیم:

  • موضوع: معمولا شامل کلیدواژه یا عبارت کلیدی است که محتوا روی آن تمرکز دارد
  • عنوان: این امکان وجود دارد که عنوان اصلی نیز از ابتدا تعیین شود
  • زیرعنوان‌ها: در مواقع لازم، حتی زیرعنوان نیز از ابتدا تعیین می‌شوند
  • لینک‌ داخلی: با توجه به اهمیت پیوندها، می‌توانید تعداد و نوع لینک‌های داخلی را تعیین کنید
  • شخص تولید کننده: این که مطالب باید توسط چه کسی تولید شود (تخصیص وظایف)
  • شخص درج کننده: فردی که مسئولیت دیتا اینترای را بر عهده دارد، تعیین می‌شود
  • تاریخ ادیت: در صورت ویرایش، زمان آن ثبت می‌شود
  • پلتفرم انتشار: مطالب ممکن است در یک یا چند پلتفرم منتشر شود
  • زمان انتشار: تاریخ و حتی ساعت دقیق انتشار پست در تمام پتلفرم‌ها مشخص می‌شود
  • نوع: مطالب ممکن است از انواع موشن‌گرافی، متن، عکس، پادکست، تیزر، اینفوگرافیک و … باشند

نحوه نوشتن قالب تقویم محتوا

همان‌طور که گفتیم یک فایل اکسل تقویم محتوا دارای بخش‌هایی متنوع است. اما چگونه نوشتن تقویم را شروع کنیم؟ در زمان نوشتن این تقویم باید به چه نکاتی توجه کنیم و آیا قبل از شروع به کار به تحقیق و گردآوری اطلاعات نیاز داریم؟ در ادامه و در توصیف مراحل مختلف ایجاد این تقویم، به این پرسش‌ها پاسخ می‌دهیم.

تقویم محتوا

گردآوری اطلاعات

نخستین مرحله از ایجاد تقویم، گردآوری اطلاعات مورد نیاز است. برای مثال مجموعه‌های حرفه‌ای که کار نگارش تقویم را برای شما انجام می‌دهند ابتدا درباره زمینه کسب‌وکار، مخاطبان و رقبای کسب‌وکار شما تحقیق می‌کنند؛ نیازهای مشتریان فعلی و مشتریان بالقوه شما را درک می‌کنند و سپس با استفاده از آن‌ها بخش‌های مختلف تقویم را ایجاد می‌کنند.

ایجاد تقویم

هیچ دو تقویم محتوایی به هم شباهت ندارند، حتی اگر زمینه کسب‌وکارها یکسان باشد. زیرا هر کسب‌وکار ویژگی‌ها، امکانات، مخاطبان، اهداف و نیازهای مخصوص به خود را دارد. با درک این موارد، در فایل اکسل، گوگل شیت، یا نرم‌افزارهای مدیریت پروژه و … ستون‌ها و ردیف‌ها ایجاد می‌شوند.

درج موارد در تقویم

بر اساس اطلاعاتی که در ابتدا گردآوری شد و تحقیقات کلیدواژه، تحقیق شبکه‌های اجتماعی و … می‌توانید به‌تدریج ستون‌ها و ردیف‌های فایل ایجاد شده را یکی یکی پر کنید، وظائف را تخصیص دهید، موضوعات را درج کنید و زمان و پلتفرم مناسب برای انتشار را نیز تعیین کنید.

نکات بسیار مهم در زمان برنامه‌ریزی و ایجاد تقویم 

فهرست کردن موضوعات و تخصیص وظائف یکی از کاربردهای مهم تقویم‌ است اما اگر زمان‌بندی شما دقیق و مناسب نباشد، باز هم این تقویم، کارایی مورد نظر را نخواهد داشت. انتخاب زمان انتشار همچنین باید متناسب با اولویت موضوعات و نوع مطالب باشد. برای مثال مطلب “شال نخی” باید قبل از مطلب “شال نخی بهاره” منتشر شود.

در زمان برنامه‌ریزی برای ایجاد و انتشار، حتی ممکن است بخواهید مواقع خاص را نیز در نظر بگیرید. برای مثال انتخاب موضوع در ماه اسفند و در زمان نزدیک شدن به عید نوروز برای یک برند پوشاک با مواقع دیگر سال تفاوت خواهد داشت. همچنین گاهی نیاز است برای برخی از رویدادهای کلیدی کسب‌وکار در این تقویم، صفحه‌ای ایجاد کنید (این امکان در نرم‌افزارهای مدیریت پروژه وجود دارد)؛ برای مثال برای زمان تاسیس برند، زمان راه‌اندازی خط تولید جدید و موارد دیگر.

ایجاد تنوع مناسب در مطالب از دیگر ویژگی‌های یک تقویم کاربردی است. این ویژگی در مورد هر پلتفرم اهمیت دارد. برای مثال مطالب متنی باید با عکس‌های زیبا، مرتبط با موضوع و حرفه‌ای همراه باشند. همچنین می‌توانید با استفاده از مطالب ویدئویی و پادکست‌ها طیف وسیع‌تری از مخاطبان را به برند جذب کنید.

ساخت تقویم حرفه‌ای را به محتوانت بسپارید

تقویم محتوا یک بخش از استراتژی بازاریابی برای برند شما است. ایجاد این تقویم باعث نظم بخشیدن به اقدامات، صرفه‌جویی در زمان، انرژی و هزینه و نیز افزایش مشتریان کسب‌وکار می‌شود. با این حال نگارش این تقویم کاری تخصصی است و ما در مجموعه ما با تکیه بر دانش و تجربه کارشناسان خود این آمادگی را داریم که کاربردی‌ترین تقویم را برای شما ایجاد کنیم.

 

سوالات پرتکرار

تقویم محتوایی چه بخش‌هایی دارد؟

از بخش‌های مختلف این تقویم می‌توان به: موضوع، لینک داخلی، شخص تولید کننده، شخص درج کننده، پلتفرم و زمان انتشار اشاره کرد.

تقویم محتوایی در چه فرمت‌هایی تولید می‌شود؟

امکان ایجاد این تقویم در صفحت اکسل، ورد، گوگل شیت و صفحات نرم‌افزارهای مدیریت پروژه وجود دارد.

مراحل ایجاد تقویم محتوایی کدام مراحل هستند؟

گردآوری اطلاعات، ایجاد فایل و ساختاربندی تقویم و درج موارد در آن از مراحل ایجاد این تقویم هستند.

مطالب مرتبط را بخوانید

4.9/5 – (16 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *